Снимка , архив       Учениците, които са

...
     Снимка , архив       Учениците, които са
Коментари Харесай

НАП: Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци

     Снимка, архив      
Учениците, които са приключили междинното си обучение тази година и са се дипломирали, само че не са почнали работа незабавно, би трябвало сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти постоянно образование, припомнят от Националната организация за приходите, написа.

За интервала от довеждане докрай на междинното до започване на висшето си обучение или работа на трудов контракт те би трябвало да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лева месечно.

Причината за това е, че зрелостниците не попадат в нито една от категориите - възпитаници или студенти, заради което не дават отговор на изискванията за здравно обезпечаване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова активност, за която подлежат на здравно обезпечаване на съответното съображение по реда на Закона за здравното обезпечаване.

В тези случаи приключилите приблизително обучение би трябвало да подадат декларация Образец 7 – за пораждане на обвързване за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, идващ месеца, през който е зародило задължението за обезпечаване. Тогава е и срокът за заплащането на тези вноски, прецизират от Национална агенция за приходите.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР